DIER EN PROJECT
Ned. apenhandel

Ned. apenhandel

DOODSBANGE AAPJES GEVANGEN IN EEN LOODS in de GEMEENTE TILBURG.

De internationale vivisectie-industrie heeft groot belang bij een handelaar annex importeur als RC Hartelust BV, die hen keer op keer nieuwe slachtoffers levert die zij kunnen gebruiken voor hun wrede en nutteloze experimenten. Het is de hoogste tijd dat hier een einde aan komt en dat RC Hartelust zijn BV als handelaar in proefdieren opdoekt.

HARTELUST IMPORTEERT APEN UIT HET WILD!

RC Hartelust BV is één van de grootste handelaren in proefdieren binnen de internationale vivisectie-industrie. Het bedrijf is gevestigd aan de Kapelmeesterlaan 112b in het Nederlandse Tilburg Noord. RC Hartelust BV handelt in diverse soorten dieren; apen (met name makaken), honden (beagles en kruisingen), fretten en katten. De dieren die zij verhandelen zijn gedoemd te eindigen in verschillende proefdierlaboratoria. Mochten de dieren de stressvolle periode van fokkerijen en transport overleven, dan wacht hun een lijdensweg in wrede en nutteloze dierproeven. Veel dieren sterven tijdens de proeven of worden na de proeven gedood voor autopsie.

De apen importeert RC Hartelust BV uit China. In China bestaat er geen (dierenwelzijn) wetgeving voor de fok, vangst en verkoop van apen. De apen zitten opgesloten in immense fokkerijen onder erbarmelijke omstandigheden. Door gesjoemel met documenten worden veel apen verkocht alsof ze in gevangenschap geboren zijn, terwijl ze feitelijk in het wild gevangen zijn. De apen worden met name gevangen in de buurlanden van China, zoals Birma en Vietnam. Wegens het gebrek aan regelgeving is China heel populair bij malafide handelaren en wetenschappers die zo de meer strikte regelgeving in hun eigen land willen omzeilen.

De internationale vivisectie-industrie heeft groot belang bij een handelaar annex importeur als RC Hartelust BV, die hen keer op keer nieuwe slachtoffers levert die zij kunnen gebruiken voor hun wrede en nutteloze experimenten. Het is de hoogste tijd dat hier een einde aan komt en dat RC Hartelust zijn BV als handelaar in proefdieren opdoekt.

Over de hele wereld worden per jaar meer dan 200 miljoen levende dieren gebruikt voor meedogenloze experimenten. Wereldwijd sterven er 33 dieren per seconde tijdens of na deze experimenten.

De heer Hartelust voor zijn bedrijf in Tilburg.
Even een sigaretje voor we het werk voortzetten.
Want zodadelijk gaan er weer een aantal van zijn soortgenoten op transport: een wisse dood tegemoet!

Niet geschikt voor Europese markt.

Tientallen apen op wrede wijze afgemaakt om … verkeerde lengte!

Schokkende beelden tonen aan: Apen voor proefdierenindustrie niet meer dan wegwerpartikelen

Den Haag / Mauritius, 30 oktober 2012 – Tientallen dode apen liggen hoog opgestapeld in afvaltonnen … allemaal vermoord, omdat ze niet de juiste maat voor de experimenten in Europese laboratoria hadden. De dieren waren gezond en velen van hen hadden gewoon teruggeplaatst kunnen worden in de natuur. In plaats daarvan kregen ze een dodelijke injectie in het hart, werden ze gedumpt in bakken en daarna verbrand. Deze gruwelijke slachting is blootgelegd in een undercover-onderzoek gemaakt door BUAV (British Union for the Abolition of Vivisection), de Engelse partner in de European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE), het Europese samenwerkingsverband van organisaties tegen vivisectie.

De slachting vond en vindt nog steeds plaats op het ooit Nederlandse (vakantie-)eiland Mauritius, waar apen uit het wild worden geplukt en dan geëxporteerd naar laboratoria. De ruiming begon aan het begin van de maand en gaat door tot eind november.Ongeveer 125 apen werden reeds gedood, omdat de buitenlandse laboratoria alleen apen willen met een gewicht van minder dan 3,5 kg. Maar fokkerijen in Mauritius hebben een overschot van apen boven dat gewicht, waardoor ze nu simpelweg worden afgemaakt.

De beelden werden gemaakt in een apenfokkerij die wordt beheerd door Noveprim Ltd, dat fokcentra op het eiland runt. Het bedrijf is voor 47 procent in handen van het beruchte onderzoeks- en vivisectiebedrijf Covance UK. Vorig jaar verkondigde Noveprim directeur Bruno Julienne dat het bedrijf een ruiming overwoog “… als gevolg van de economische omstandigheden.”

Mauritius is ‘s werelds op één na grootste exporteur van langstaart-makaken (Macaca fascicularis) voor dierproeven, met de verkoop van zo’n 10.000 apen op jaarbasis. De langstaart-makaak is het momenteel meest verhandelde zoogdier die voorkomt op de CITES lijst (Convention on the International Trade in Endangered Species) en de meest gebruikte apensoort in experimenten. Deze makaken worden gebruikt in vergiftigingsexperimenten die tot maanden kunnen duren. De apen krijgen met regelmaat dosissen chemicaliën geïnjecteerd of krijgen dit onder dwang gevoerd.

Menu