DIER EN PROJECT
Cosmetica

Cosmetica

Eindelijk een verbod op dierproeven voor cosmetische producten!

Goed nieuws voor de proefdieren van de Europese Unie, vanaf 11 maart 2013 is er een algeheel verbod op de verkoop van cosmetische producten en ingrediënten die op dieren getest zijn. Sinds 2004 was het al verboden om eindproducten te testen op dieren, maar op het testen van ingrediënten was nog geen verbod. Dat verbod komt er nu wel, vanaf 11 maart 2013 zullen er in de Europese Unie geen cosmetische producten verkocht worden met ingrediënten die nog getest zijn op dieren, eindelijk is het verbod er!

Voor de duidelijkheid zet ik alle feiten en data nog even op een rijtje, hoe is dit verbod nu tot stand gekomen?

  • 2004 : in de Europese Unie wordt een verbod ingevoerd op het testen van cosmetische eindproducten, zoals lipsticks, mascara’s, creme’s en shampoo (nog niet op de ingrediënten)
  • 2009 : in Europa wordt een verbod ingevoerd op het uitvoeren van testen voor cosmetische ingrediënten, evenals de verkoop en import in de EU ervan. Er zijn nog wel drie uitzonderingen, omdat alternatieve proeven moeten worden gecontroleerd
  • 11 maart 2013 : in de Europese Unie wordt een algeheel verbod ingevoerd op dierproeven voor cosmetica

Deze informatie komt van de organisatie Cruelty Free International, een organisatie die zich o.a. samen met The Body Shop, sinds 2012 bezig houdt met de campagne voor een wereldwijd verbod op dierproeven voor cosmetica. Goed nieuws
Natuurlijk is dit heel goed nieuws, maar zoals uit de bovenstaande gegevens blijkt, worden er al sinds 2009 vrijwel geen ingrediënten meer getest op dieren. Eindproducten worden in Europa al sinds 2004 niet meer getest op dieren. Toch heb ik het idee dat er nog behoorlijk wat verwarring is of een product nu wel of niet op dieren is getest en die wordt vaak veroorzaakt door lijsten zoals die van Stichting Proefdiervrij of PETA.

Proefdiervrije lijst
Die organisaties vechten al behoorlijk lang voor een verbod op dierproeven en worden nu voor hun inspanningen beloond, een geweldige uitkomst! Maar ik ben toch ook weleens kritisch geweest naar die organisaties, want weet je bijvoorbeeld dat je helemaal niet zo makkelijk op een proefdiervrije lijst terecht kunt komen? Van ieder ingrediënt in elk product dat je al cosmeticafabrikant maakt moet je kunnen aantonen dat dit nooit op dieren is getest. Dat is voor grote bedrijven soms onmogelijk, vooral ook omdat ze bepaalde ingrediënten misschien ooit (zeg 30 jaar geleden) toch weleens op dieren hebben getest. Dat kan dus reden zijn om zo’n bedrijf niet op te nemen op de “proefdiervrije lijst”, terwijl dat bedrijf waarschijnlijk al heel lang niets meer op dieren test.

De toekomst?

Maar wat gaat er nu dan veranderen? Als ik het goed begrijp mogen producten die gemaakt zijn van ingrediënten die op dieren zijn getest niet meer verkocht worden in de Europese Unie. Gaan er nu producten en merken verdwijnen uit de schappen? Eerlijk gezegd denk ik van niet! De (grote) cosmeticamerken weten al heel wat jaren dat dit verbod er zat aan te komen, zij hebben vast hun maatregelen genomen. Ik denk dat alle ingrediënten de afgelopen jaren opnieuw zijn getest en goedgekeurd, uiteraard niet op dieren. Op die manier houden ze zich helemaal aan de regels van de Europese Unie en worden de producten dus echt nooit meer op dieren getest. Jij kunt er dus vanaf 11 maart van uit gaan dat de producten die je dan koopt echt niet meer op dieren zijn getest, de bedrijven zullen zich zeker aan deze regels gaan houden.
Betekent dit nu dat er meer bedrijven op de “proefdiervrije lijst” komen te staan? Nee, dat hoeft helemaal niet, want dit moet je zelf aanvragen als bedrijf en dat is niet verplicht. Als een bedrijf niet op de lijst staat, dan betekent dit niet automatisch dat ze dan wel op dieren zullen testen, maar eigenlijk is dat nu ook al niet zo.

Toch zou er best wat kunnen verdwijnen uit de schappen, misschien wel wat geïmporteerde producten of producten van kleinere fabrikanten die niet hebben kunnen investeren in nieuwe testmethodes? We zullen het zien na 11 maart en wij houden je zeker op de hoogte van de ontwikkelingen!

Cosmetica

DIERPROEVEN ALGEMEEN.
750.000 Katten, honden, ratten, muizen, apen, konijnen, paarden en vogels worden jaarlijks in Nederlandse laboratoria “gebruikt” voor onderzoek. Maar ook de cavia, geit, vis, apen en runderen worden niet vergeten. Het overschot van 200.000 (wat niet is gebruikt) wordt vernietigd. De dieren worden gebruikt voor: Medisch onderzoek, Giftigheidonderzoek, Herkennen en opsporen van ziekten, Onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, Brandwondenonderzoek (hiervoor worden vooral varkens gebruikt). De fabrikanten moeten informatie kunnen geven over de mogelijke schadelijke effecten van elk product. Gelet wordt op de kans op schadelijke effecten van een product of de ingrediënten. Gekeken wordt naar effecten op de huid en ogen, de mogelijke giftigheid en de mogelijkheid tot het verwekken van kanker. Daarom testen ze eerst alles uit op dieren.

Proefdieren hebben een gruwelijk leven. Ze zitten alleen of met vele lotgenoten in kooien waarin ze zich nauwelijks kunnen bewegen. In de experimenten worden ze ingespoten met stoffen, moeten ze pillen slikken of wordt hun huid bestraald of verbrand. Uiteraard is onderzoek naar genezing van ernstige ziektes erg belangrijk. Maar dit kan/moet anders! Je kan door middel van alternatieve onderzoeken ook heel veel te weten komen en het aantal proefdieren verlagen. Het grote probleem is dat de overheid voor onderzoek naar alternatieven voor dierproeven en onderzoek zonder dieren maar 3,5 miljoen beschikbaar stelt, terwijl voor onderzoek met proefdieren 500 miljoen wordt uitgegeven. Helaas worden de alternatieven met kunstdieren, computersimulaties en weefselkweken nog (te) weinig gebruikt.

Dieren zijn niet altijd gelijk aan mensen. Omdat een dier op een mens lijkt wordt er op dieren getest. Maar dieren zijn niet in alle opzichten gelijk aan mensen. Hierdoor zijn de uitkomsten van de experimenten vaak onbetrouwbaar en daarmee de medicijnen gevaarlijk voor de mens. (interferon bij kanker, Softenon bij zwangerschap) Veel stoffen die op dieren zijn getest hebben een andere uitwerking op mensen. Helaas wordt dit pas bekend als deze stoffen (o.a. in medicijnen) regelmatig worden gebruikt door mensen. Met als gevolg: (ernstige) bijverschijnselen bij mensen en een nieuwe “lading” proefdieren om dit probleem op te lossen.

In Nederland mogen sinds 1996 geen dierproeven voor cosmetica en verzorgingsproducten meer worden gedaan. Dit is een goede zaak, ware het niet dat de winkels vol liggen met cosmetica en verzorgingsmiddelen van buitenlandse merken die wel hun producten op dieren testen. Ook Nederlandse fabrikanten die samenwerken met buitenlandse bedrijven of die fabrieken in het buitenland hebben kunnen deze proeven dus gewoon uitvoeren. Antiproefdier organisaties streven dan ook naar een Europees verbod voor dierproeven in de cosmetica branche.

Menu